Gå videre til innhold
RX Vision x Vision Coupe
RX Vision x Vision Coupe

Pressemelding -

Ti år med Kodo Design

Det er ti år siden Mazda presenterte sitt Kodo designspråk for aller første gang. Aldri før har et designkonsept fått så stor betydning for merkevaren Mazda. 

I april 2009 inntok Ikuo Maeda sjefsstolen for Mazdas designavdeling og han fremsatte raskt en ambisiøs visjon for designretningen videre. Han skulle være tro mot merkets identitet samtidig som han ville ta designet i en helt ny retning. Han ville benytte seg av tradisjonell japansk estetikk, men med global appell. Han ville skape vakre objekter med færrest mulig elementer. Og han ville uttrykke essensen av skjønnhet og naturlig bevegelse i et objekt som står stille - «the Soul of Motion»

Designspråket ble døpt Kodo som bokstavelig talt betyr «hjerteslag», med tilleggsbetydningen «å tilføre liv til noe». Denne tanken er helt sentral for Mazdas designfilosofi. «I Japan sier vi at mesterhåndverkere puster liv inn i det de lager. At gjenstander som er sirlig laget for hånd får en egen sjel» forklarerer Ikuo Maeda. Dette er noe av bakgrunnen til hvorfor leiremodellering fortsatt er en stor del av designprosessen hos Mazda.

Med rammene for det nye designspråket på plass skapte Maeda og hans designteam det første fysiske objektet, og deretter det første bildesignet fundamentert i Kodo Design. Konseptbilen Shinari som ble presentert for verden under bilutstillingen i Los Angeles i 2010. Shinari har en formgiving som minner om en gepard som kryper sammen før den skal bykse fremover – et bilde som er brukt til inspirasjon for mange etterfølgende Kodo-design.

Linjene og de visuelle trekkene fra Shinari er lett gjenkjennelige i Mazdas produksjonsbiler som ble introdusert i årene etterpå. Spesielt i Mazda6 fra 2013, men også forrige generasjon CX-5 (2012) og Mazda3 (2013).

Kodo Design er konstant under utvikling og gjennomgår en gradvis evolusjon. Designspråkets andre fase ble lansert med konseptbilen RX-Vision under Tokyo Motor Show i 2015. Med denne skapningen tok Mazdas designere «less is more»-uttrykket enda lengre. RX-Vision ble kåret til årets vakreste konseptbil i 2015 (ved 31. Festival Automobile International).To år senere presenterte Mazda det beslektede, men enda mer elegante firedørs-konseptet Vision Coupe som vant samme pris for 2017.

Felles for RX-Vision og Vision Coupe er tre konsepter som er sentrale for evolusjonen av Kodo Design: Yohaku som betyr skjønnheten i et tomt rom, Sori som er den balanserte kurven i japanske sverd og Utsoroi som beskriver spillet i lys og skygge.

Bilens sidepanel er strippet for kantlinjer for å skape dette «tomrommet» og kurvene i karosseriet skaper levende bevegelser og spill der lyset reflekteres i lakken.