Gå videre til innhold
Mazda MX-30: Helt elektrisk
Mazda MX-30: Helt elektrisk

Pressemelding -

Mazda MX-30: Elektrisk verdenspremiere i Tokyo

Tokyo, 23. oktober.

Mazda har i natt norsk tid avduket sin første elbil for masseproduksjon. Bilen ble avduket foran et stort internasjonalt pressekorps på Tokyo Motor Show.

Elbilen som heter MX-30 kommer til Norge i andre halvår 2020, får en rekkevidde på omtrent 200km (WLTP), startpris på 249.000kr og kan forhåndsreserveres allerede nå via Mazda.no.

En elbil med Mazda-DNA

Yasuhiro Aoyama, President & CEO for Mazda Motor Europe, sa følgende i forbindelse med premieren: ”Akkurat som for alle våre produkter har våre ingeniører og designere hatt et tydelig mål for vår første elbil. Den skal ha et design som skiller seg ut, den skal gi den samme gode kjøreopplevelsen som alle Mazda-modeller og ikke minst skal den bidra til lavest mulig CO2-fotavtrykk gjennom hele sin levetid.”

Mazdas filosofi innebærer å tenke på hele produktets livssyklus, og ta alle faktorer inn i betrakning – inkludert utslipp ved produksjon og utnyttelse av jordens ressurser. Derfor har Mazda har valgt et batteri med kapasitet på 35.5 kWt for MX-30, og mener at det gir det optimale kompromisset mellom nytteverdi og bærekraft. Resultatet er en rekkevidde på omtrent 200 km (etter WTP-målestandard), hvilket dekker det daglige behovet for de aller fleste.

Eksteriørdesign og dimensjoner

Bilens design viser en ny retning av og et nytt uttrykk for det prisvinnende designspråket “Kodo – Soul of Motion”. Under temaet “Human Modern” har Mazda skapt et originalt design som er trukket i en mer futuristisk retning enn det vi kjenner fra øvrige produkter i Mazdas seneste produktgenerasjon.En hovedsaklig enkel formgivning er, sammen med en coupé-aktig taklinje, med på å gi Mazda MX-30 et elegant, men kraftfullt utseende. Designets karaktér blir ytterligere forsterket av bilens bakhengte «freestyle»-dører som sender tankene tilbake til Mazdas ikoniske sportsbil RX-8. Dørene kan åpnes med en vinkel på 82 grader foran og 80 grader bak for enkel inn og utstigning.

Bilens dimensjoner er tilnærmet lik de på Mazda CX-30 (se sammenligning i tabell nedenfor), hvilket plasserer bilen i det populære kompakt-SUV segmentet.

MX-30 CX-30
Lengde (mm) 4,395 4,395
Bredde (mm) 1,795 1,795
Høyde (mm) 1,570 1,540
Akselavstand (mm) 2,655 2,655

Interiørdesign: Tre skjermer, flytende midtkonsoll og miljøvennlige materialer.

Førermiljøet kjennetegnes av at tre digitale skjermer omkranser føreren; et 7’’ digitalt hovedinstrument, en 8,8’’ midtstilt infotainmentskjerm og en helt ny 7’’ berøringsskjerm som hovedsaklig betjener klimaanlegget.

Spesielt for MX-30 har Mazda fokusert på å benytte bærekraftige og miljøvennlige materialer i interiøret. Derfor er skinnsetene erstattet med kunstskinn og tekstilmaterialer, dørpaneler er i et materiale laget av resirkulert plast, og det er brukt miljøvennlig kork på deler av den flytende midtkonsollen. Korkelementet er et hint tilbake til Mazdas start som korkprodusent under navn Toyo Cork Kogyo Co. Ltd i 1920.

Hva med navnet?

MX-betegnelsen bruker Mazda på modeller som er nyskapende eller eksperimentelle. Det mest kjente eksempelet er MX-5, men både MX-3 og MX-6 har vært i produksjon tidligere. Mazda CX-7, som er en SUV, ble opprinnelig vist som konseptbil under navnet MX-Crossport.

Ettersom MX-30 er en tilsvarende biltypeog har tilnærmet like dimensjoner som den nye Mazda CX-30 blir endelsen -30 et naturlig andreledd i navnet.

Priser og forhåndsreservasjoner

Mazda åpner for forhåndsreservasjoner av MX-30 fra 23. oktober kl 09:00 norsk tid. Det vil da være mulig å forhåndsreservere en spesialversjon kalt First Edition via mazda.no.

First Edition er aggressivt priset til kr 249.000 (eks. levering). Denne prisen inkluderer både metallic-lakk og en ferdigmontert hjemmelader. Blant utstyret som inngår i pakken finner vi premium „Modern Confidence“ interiørtema, 18“ lettmetallfelger, Adaptiv cruise control, Head-up display projisert i frontruten, Adaptivt LED front- og fjernlyssystem, Autobrems og mye mer.

«Vi er glade for å kunne tilby denne meget attraktive pakken til norske kunder som er tidlig ute med å reservere Mazda MX-30. Vi mener bilen dekker de reelle behovene som en bybil eller bil nummer to for veldig mange nordmenn, og dermed tror vi denne pakken vil appellere til mange. Kombinasjonen av bilstørrelse, utstyrsnivå og kvalitetsfølelse er det vanskelig å slå til dette prispunktet.» sier Petter Chr. Grüner Brinch, PR & produktsjef i Mazda Motor Norge.

Leveringer av Mazda MX-30 starter i andre halvår 2020, og det forventes at de første norske kundene vil få sine biler i September.

*oppdatert 26.2.2021

Batterikapasitet 35.5Kwh
Rekkevidde / foreløpig data Ca 200km etter WLTP-syklus
DC lading CCS
AC lading Ombordlader 6,6 kW
Akselavstand 2655 mm
Lengde 4395 mm
Høyde 1570 mm
Bredde (uten sidespeil) 1795 mm
Dekk 215/55R18
Åpningsvinkel for Freestyle-dører 82° foran, 80° bak

Emner

Relatert innhold