Gå videre til innhold
Cosmo Sport & MX-30
Cosmo Sport & MX-30

Pressemelding -

Mazda Motor Corporation 1920-2020: Et århundre med innovasjon

Kolbotn, 30. januar 2020. Mazda fyller 100 år i dag, og markerer jubileumet med en seremoni ved hovedkvarteret i Hiroshima. Gjennom hele 2020 vil Mazda organisere arrangementer som gir tilbakeblikk på merkets historie, og gir innblikk i selskapets fremtid. 100-års feiringen fortsetter i Europa under bilutstillingen i Geneve i mars.


Utfordrer konvensjoner

Helt siden starten i 1920 har Mazda utfordret konvensjoner og gått egne veier innen design, teknologi og produktutvikling.

På veien har Mazda blitt det første asiatiske merket til å vinne Le Mans i 1991, de lanserte rotasjonsmotoren i den ikoniske modellen Cosmo Sport 110S, skapte verdens mest solgte roadster – Mazda MX-5 – med over en million solgte biler siden 1989 og i 2019 lanserte de den første bensinmotoren med kompresjonstenning – Skyactiv-X.


Fra kork til biler

Mazda ble grunnlagt som korkprodusent for 100 år siden under navnet Toyo Cork Kogyo Co. Ltd. Selskapets virksomhet endret seg gradvis da industrimannen Jujiro Matsudo tok kontroll over selskapet og forvandlet det først til produsent av maskinverktøy og deretter kjøretøy.

Den første kjøretøymodellen var trehjulingen Mazda-Go som kom for salg i 1931 og ble en umiddelbar suksess. Den var gjenstand for kontinuerlige forbedringer gjennom sin levetid, slik som en nyskapende 4-trinns girkasse som reduserte forbruket med 20% da den ble introdusert i 1938.

Atombomben ble sluppet på Hiroshima 6. August 1945, men allerede etter noen måneder var produksjonen av Mazda-Go igang igjen. Et bilde på selskapets vilje og evne til å reise seg i møte med utfordringer.

I årene etter krigen var fokus fortsatt på nyttekjøretøy og det var først i 1960 Mazdas første personbil, Mazda R360, kom på markedet. Modellen ble en stor hit i det japanske kei-car segmentet, og den la grunnlaget for de suksessfulle Mazda-modellene vi kjenner i dag.


Rotasjonmotoren og Le Mans

I 1961 inngikk Mazda en lisensavtale med den tyske bilprodusenten NSU for å utvikle og produsere deres nye Wankel rotasjonsmotorer. Seks år senere, i 1967, ble den futuristiske Mazda Cosmo Sport 110S verdens første masseproduserte bil med rotasjonsmotor. Med dette startet Mazdas bemerkeselsverdige historie med en rekke suksessfulle modeller drevet av rotasjonsmotor, slik som ikonet RX-7. Totalt har Mazda solgt nesten to millioner biler med rotasjonsmotor.

Mazda tok med denne teknologiske ekspertisen til racerbanen der man i 1991 ble den første asiatiske produsenten til å vinne 24-timersløpet på Le Mans med den legendariske bilen Mazda 787B – den eneste vinnerbilen med stempelfri motor.

Rotasjonsmotoren er i dag en viktig del av Mazdas identitet og den er fortsatt under utvikling, i første omgang med tanke på å bruke den som rekkeviddeforlenger i elbiler.


Mazda Motor Corporation, MX-5 og kjøreglede

80-tallet var definerende for det mange forbinder med Mazda i dag, og det var først i 1984 at selskapet offisielt skiftet navn til Mazda Motor Corporation.

Kjøreglede har alltid vært sentralt i Mazdas biler og i 1989 lanserte selskapet modellen som er den ultimate kjærlighetserklæringen til nettopp kjøregleden – Mazda MX-5. Nok en gang gikk Mazda motstrøms med en helt ny lettvekts roadster på en tid da klassiske to-seters cabrioleter var en døende rase. 31 år og fire modellgenerasjoner senere er MX-5 verdens mest solgte to-seters sportsbil med over 1 million enheter og Mazdas aller fremste ikon.


Kodo Design og de neste hundre år

I dag har Mazda en imponerende produktportefølje hvor alle modellene siden 2012 er designet i tråd med selskapets prisvinnende “Kodo – Soul of Motion” designspråk. Fortsatt står kjøreglede og kjøreopplevelser i sentrum og fortsatt er det innovativ teknologi under panseret i form av Mazdas Skyactiv-motorer.

I jubileumsåret 2020 lanserer Mazda sin første masseproduserte elbil - MX-30. Den er en modell for fremtiden, men den uttrykker også respekt for selskapets 100 årige historie – interiørdetaljer I bærekraftig kork er et hint tilbake til starten, til Toyo Cork Kogyo.

“Vi ser frem mot de neste 100 årene, og vi vil fortsette å utfordre oss selv til å skape unike produkter, teknologier og opplevelser som våre kunder elsker” sa Mazdas president og CEO Akira Marumoto under seremonien i Hiroshima.

Mer informasjon om 100-års jubileumet finnes på Mazdas offisielle nettsted: https://www2.mazda.com/en/100th/

Og på den europeiske presseportalen:
https://www.mazda-press.com/eu/

Related links

Emner

Kategorier

Relatert innhold